Ako na ekologický upratovanie? Radosť bude mať vaša peňaženka aj planéta

25.07.2021

Ekologický upratovanie je lacný a univerzálny. Postačí vám k nemu len niekoľko pomocníkov, ktoré máte v kuchyni. Patrí medzi ne ocot, citrón, jedlá sóda a olej.

Upratovanie pomocou jedlej sódy a octu

S kombináciou jedlej sódy a octu upracete celú domácnosť od umývadiel v kúpeľni, přes pohovku v obývacej izbe až po okná v celom byte. S čím všetkým si poradí? S čím všetkým si poradí?

  • vyleští povrchy v kuchyni aj kúpeľni,
  • odstráni vodný kameň,
  • zotrú prach z dreveného nábytku,
  • umyjú podlahy,
  • zamedzí vzniku plesní,
  • vyčistí dlaždičky,
  • zbaví elektrospotrebiče mastnoty,
  • odstráni zápach z chladničky.

Ocot, jedlá soľ a ľubovoľný éterický olej tiež fungujú ako osviežovač vzduchu. Zmes vložte do rozprašovača a rozstříkejte ju po miestnosti.

Kúpeľňová zostava EVO

Kúpeľňová zostava EVO

Odstránenie škvŕn a oživenie nábytku 

Povrch dreveného nábytku ošetrite včelím voskom alebo zmesou z oleja a soli. Na mäkkú handričku nasypte trochu soli, pokvapkajte ju olejom a nábytok dobre preleštite. Na oživenie zašlého laku použite zmes vody a octu v pomere 1: 1. Tekutinu hubkou rozotrite po nábytku. Zbavíte ho tým zatuchliny a matného vzhľadu. Ďalšou možnosťou je využiť olivový olej, ocot a citrónovú šťavu v pomere 3: 2: 2. Zmes dajte do rozprašovača a drevo starostlivo postriekajte. Následne pretrite suchou handričkou a vyleštite.  

Domáce čistiace prostriedky do kuchyne

Vymeňte chemický čistiaci prostriedok na riad za ten ručne a ekologicky vyrobený. Jeho príprava je jednoduchá. Zmiešajte rovnaký pomer vody a tekutého kastílskeho mydla. Nakoniec pridajte dve lyžičky citrónovej šťavy. Tento prípravok môžete použiť aj do umývačky riadu. Na drevená lopáriky použite citrónovú šťavu alebo kokosový olej. 

Domáce čistiace prostriedky do kúpeľne

Celú kúpeľňu aj kúpeľňový nábytok vydrhnete za pomoci zmesi vyrobené z pol šálky bieleho octu, dvoch polievkových lyžíc jedlej sódy alebo pol pohára prášku na pečenie a niekoľkých kvapiek esenciálneho oleja. Na vaňu použite pečenie prášok a malé množstvo kastílskeho mydla. Na plesne funguje čistý ocot.

Domáce pracie prostriedky

Domáca výroba ekologických pracích prostriedkov je veľmi jednoduchá. Postačí vám k tomu 100g sódy a 100 g marseillské mydla alebo mydlá s jeleňom. Ako na to? Mydlo nastrúhajte najemno a zmiešajte ho so sódou. Ak si chcete vyrobiť prací gél, budete potrebovať 250 g prác sódy, 250 g mydla a 5 l horúcej vody. Nastrúhané mydlo zmiešajte s 1 litrom vody a dobre premiešajte. Pridajte zvyšné 4 litre, sódu a nechajte chvíľu odstáť. Na jednu práčku použite 250 až 500 ml. Namiesto aviváže môžete použiť éterické oleje.

Ekologické pracie prostriedky si tiež môžete kúpiť. Patrí medzi ne prácou gély z mydlových orechov, žlčové mydlo, mydlo z olivového oleja alebo bieliaci prostriedok na báze aktívneho kyslíka.